Lenmagkenyér

ezért jó minden nap lenmagot enni

Teljes nyugalmam van a felől, hogy tápláló az étkezésem. Nap, mint nap visszajelzést kapok elsősorban saját testemtől, hogy megadom neki azt, amire szüksége van. Elérni ezt az állapotot nem lehetetlen, sőt, ha úgy érzed, segítséggel, támogatással könnyebb lenne, fordulj hozzám bizalommal. Most megmutatok egy nagyon egyszerű, és méretét tekintve parányi, ám annál hatásosabb segítőt saját egyensúlyod megtalálásában.

a magok királynője

A lenmag, pontosabban házi len botanikai neve Linum usitatissimum L. Az egyik legrégebben termesztett növény. Időszámításunk előtt 4-5000 évvel ezelőtt már ismerték, ugyancsak használták az arabok, görögök és az egyiptomiai is. Utóbbiak uralkodóik részére lenmagot tette a piramisokba útravalóul. Gyógyító és egészségmegőrző erejét évezredek óta ismerjük.

mi van benne?

A lenmag gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagy mennyiségben van benne kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, alybdenum, króm. Hatóanyagait tekintve az összetétele

  • zsírosolaj (30-40%)
  • fehérje (20-25%)
  • nyálkaanyagok (3-10%) – poliszacharidok
  • szterinek
  • triterpének
  • cianogén glikozid (0,1-1,5%)
  • lignánok – pl. fitoösztrogének – szekoizolaricirezinol, matairezinol

A lenmagban lévő zsírosolajoktól egyáltalán nem kell megijedni, mert nagyrészük (72 %) a szervezetünk számára nélkülözhetetlen, tehát esszenciális zsírsav. Ebből is 58 % linolenic omega 3 zsírsav, amely a lenmaghoz hasonló mennyiségben egyedül a tökmagban (15 %) van jelen, némivel kevesebb, de még említésre méltó a szójabab (9 %) és a dió (5 %) linolenic tartalma. Más táplálékunkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben.

E sokféle hatóanyag természetesen sokféle egészségmegőrző és gyógyító hatással bír. Ahogy ezt már korábban említettem, a lenmag jótékony tulajdonságai nem újkeletűek, ám szerencsére újból felfedeztük őket. Mára kutatásokkal is igazolni tudjuk mindezeket.

mire jó?

Egészen zavarba jöttem a lenmag jótékony élettani hatásainak tanulmányozása közben. Kívülről befelé, fentről lefelé haladva vegyük hát sorra, mi mindenre jó.

Bőrünk egészségét védi a lenmag, a májműködés támogatásán és gyulladáscsökkentő hatásán keresztül.

Serkenti az agyműködést, lassítja az érelmeszesedés folyamatát és csökkenti a koleszterinszintet. Ennek köszönhetően jótékonyan hat szívünkre és érrendszerünkre, határozott vérnyomáscsökkentő, és véralvadás-csökkentő.

Az emésztőrendszerre is számos jó hatása van: jótékonyan hat a gyomorsavtermelésre és serkenti a bélmozgást. Anyagcserénkre gyakorolt pozitív hatásaiból kiemelném, hogy csökkenti a vércukrot és a vér inzulintartalmát, és növeli a sejtek inzulinérzékenységét.

Nőknek segíti átvészelni a változókort, férfiaknál pedig a prosztatagyulladásra hoz enyhülést.

Jó társunk a felesleges kilóktól való megszabadulás útján is, hiszen miután megettük, gyomrunkban, beleinkben többszörösére duzzad, így telítettség érzetet ad.

mennyit és hogyan együk?

Fontos tudatosítanunk, hogy bár az egyszer-egyszer elfogyasztott lenmag is számít, és ugyanúgy benne van minden hatóanyag, ám a felsorolt pozitív élettani hatások akkor tartósak, ha rendszeresen, naponta fogyasztjuk. Az ajánlott mennyiség pedig háromszor 10 gramm, tehát naponta 30 gramm.

Az sem mindegy, hogy egészben vagy őrölve esszük meg. A lenmagban lévő, biológiailag aktív anyagok hatásának lényeges feltétele a mag fogyasztás előtti megőrlése. Enélkül ugyanis a mag – apró mérete miatt – nagyrészt változatlanul halad át az emésztőrendszeren.

Tudva ezeket, határoztam el, hogy rendszeresen készítek lenmagból kenyeret. Méghozzá nyers kenyeret, mivel így a benne lévő enzimek is megmaradnak és hasznosulni tudnak. A kenyeret tehát nem sütöm, hanem remek aszalógépem segítségével aszalom. Egy szelet lenmagkenyér kb. 12 gramm lenmagot tartalmaz, tehát napi 3-4 szelet lenmagkenyérrel biztosítjuk a szükséges bevitelt. A kenyér jól passzol reggeli vagy vacsora gyanánt kencékhez, pástétomokhoz, ebédre pedig leveshez, főzelékhez vagy salátához. Lenmag fogyasztása után szükséges a kellő folyadékbevitel is, a legjobb másfél deci vizet számítani minden kenyérkére.

A lenmagkenyeret, valamint lenmagot és más olajos magvakat is tartalmazó krékereimet dunaszerdahelyi műhelyemben készítem. A cikk alján találsz néhány fotót róla. Rendeléseket folyamatosan fogadok, keress fel, ha szeretnéd ezeket megkóstolni. Elérsz a +421 908 764 984 telefonszámon, vagy írj az info@rawsef.sk címre. Várom a találkozást!


Választék

Sós krékerek:

  • aszaltparadicsomos
  • káposztás
  • savanyúkáposztás
  • "sajtos"

Édes krékerek:

  • csokis-banános vörösáfonyával
  • almás-fahéjas
  • szilvás-fahéjas

Lenmagkenyér hagymás vagy hagyma nélküli

  • kizárólag növényi alapanyagokból készült
  • laktőz- és tejfehérje mentes
  • gluténmentes
  • hozzáadott cukrot nem tartalmaz
  • hozzáadott zsírt nem tartalmaz

Finom&ropogós

A növényi étrendről őszintén
újdonságok a Raw Šéftől, hogy minden kérdés válaszra találjon
 - Raw Šéf